MEGNYIYTÓ

TÖBB MINT EGYMILLIÁRD FORINTBÓL FEJLESZTIK TOVÁBB GYŐR ÉS TÉRSÉGE HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI RENDSZERÉT

A korábban megvalósított hulladékkezelő rendszer továbbfejlesztése, magasabb szintű hulladékkezelés megvalósítása, és a költség-hatékonyság növelése mellett a hulladékkezelő kapacitások bővítése a célja annak a 112 települést érintő projektnek, amelyet mintegy 1,2 milliárd forintból valósít meg a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.

A „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közszolgáltatási területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című projekt (KEHOP-3.2.1-15-2017-00016) nyitórendezvényét február 15-én, csütörtökön tartották Győrben.

Az eseményen Borsi Róbert, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke számolt be a projekt egyes elemeiről, és mutatta be a megvalósulás főbb állomásait. Az eseményen kiderült, hogy a program keretein belül a meglévő hulladékkezelési technológiát tovább korszerűsítik, kiegészítve ezzel a korábbi fejlesztési pályázat keretében megvalósult hulladékgazdálkodási rendszert.

A következő időszakban a társulás területén az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

  • Növelik a hulladékgyűjtő helyek számát: a projektterületen jellemző gyűjtőszigetes elkülönített gyűjtési rendszer kiegészítéseként 40 új helyszínen négyedényes gyűjtőszigetet alakítanak ki, valamint 60 helyszínen nagyobb méretűre cserélik a gyűjtőedényeket,
  • A gyűjtőszigetek fejlesztése érdekében 280 db 1500 és 2500 literes gyűjtőedénnyel bővítik a meglévő kapacitást,
  • A gyűjtőszigetek kiszolgálásához gyűjtőjárműveket, a hulladékudvarok fokozódó hulladékmennyiségének kezelőközpontba történő juttatásához a konténerszállítóhoz egy új pótkocsit, valamint kettő láncos konténeremelő tehergépkocsit is beszereznek,
  • Korszerűsítik a hulladékhasznosítást megelőző előkészítő rendszert,
  • Fejlesztik a mechanikai-biológiai előkezelőt: fedett ürítő helyet alakítanak ki, bővítik az MBH silók számát és az MBH bálák tárolóhelyét, valamint a kapcsolódó technológiai gépek kapacitásbővítését is megvalósítják. A rendszer részeként magas emelésű és teleszkópos homlokrakodót, valamint bálafogóval ellátott targoncát szereznek be,
  • Megvalósítják a csurgalékvíz kezelésében az üzembiztonság fenntartásához szükséges beruházást,
  • A műszaki fejlesztéseken túl része a projektnek a szemléletformálás is, amely keretében a szelektív hulladékok mennyiségének és tisztaságának növekedését kívánják elérni.

A társulás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 1.099.999.995 forint támogatást nyert a projekt megvalósítására.

További információ kérhető:
Borsi Róbert - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanács elnök
Telefon: 0696/824-919; E-mail: tarsulas@hulladek.gyor.hu

Dokumentum letöltése